• Image13.png
  • Image11.png
  • picture_4baa966f157e8.jpg
  • picture_4baa966ed1f92.jpg
  • 4.png
    

Bobtail és Komondor Kennel

Amennyiben kérdése, észrevétele, javaslata vagy esetleg ajánlata van számunkra, ne habozzon, vegye fel velünk a kapcsolatot a megadott elérhetőségek egyikén.

Telefon: +36 (30) 400-2100 (speak english);
+36 (30) 400-2101; +36 (88) 479-524
E-mail:
  szetmar.istvan@upcmail.hu
Cím: Szetmár István
H-8100, Várpalota, Béke u. 32.
Skype: drszetmaristvan

Standard

A standard bemutatása

Általános megjelenés: Erőteljes, négyzetes, nagyon szimmetrikus külső megjelenéssel, szilárd kutya, általános egészséget sugárzó benyomással. Minden hosszúlábúságtól mentes, bőséges szőrrel borítva mindenütt. Vaskos, izmos, jó felépítésű kutya nagyon intelligens arckifejezéssel. Természetes körvonalait nyírással vagy trimmeléssel nem szabad megváltoztatni.

Tulajdonságok: Gerinces, egyenes jellemű, nagyon kitartó kutya, enyhén emelkedő hátvonallal, felülről szemlélve körte alakú testalkattal. Mozgására poroszkálás és séta közben egyfajta gördülékenység jellemző. Ugatása jellegzetesen reszketeg.

Temperamentum: Kiegyensúlyozott természetű, engedelmes kutya. Bátor, hűséges és megbízható, az idegességnek és az ok nélküli agressziónak minden jele nélkül.

Fej és koponya: A testhez arányos méretű. A koponya tágas, inkább szögletes. A szemek felett határozottan ívelt, a stop jól kifejezett. A pofa erős, szögletes, az orrnál csapott, mérete az egész fej hosszának körülbelül a fele. Az orr nagy és fekete, az orrnyílások szélesek.

Szemek: Egymástól távol ülő szemek. Sötét szín kívánatos. Két kék szem megengedett. A túl világos szemek nem kívánatosak. A szem körüli pigmentáció kívánatos.

Fülek: Kicsik és fejhez simulóak.

Száj és fogazat: A fogak nagyok, erősek és a szájban egyenletesen helyezkednek el. Erős, kifogástalan, szabályos és teljes ollós harapású állkapcsok, azaz a felső fogak szorosan fedik az alsókat és derékszöget zárnak be az állkapoccsal. A harapófogó harapás elfogadható, de nem kívánatos.

Nyak: Elég hosszú, erős, elegánsan ívelt.

Mellső rész: A mellső lábak tökéletesen egyenesek, erős csontozatúak, könnyedén alátámasztják a testet. A könyökök a mellkashoz közeliek. A vállak jó szögelésuek, marnál keskenyebbek, mint vállban. A terhelt vállak nem kívánatosak. A kutya marban alacsonyabb, mint ágyékban.

Törzs: Meglehetősen rövid és kompakt, jól ívelt bordákkal és mély, tágas mellkassal.

Hátulsó rész: Az ágyék erős, széles és enyhén ívelt, a combok körben jól izmoltak, az alsó lábszár hosszú és jól fejlett, a térd jó hajlású és a csánkok alacsonyak. Hátulról szemlélve a csánkoknak elég egyenesnek kell lenniük, a mancsok nem fordulhatnak sem be-, sem kifelé.

Mancs: Kicsi, kerek és szoros, az ujjak jól íveltek, a talppárnák vastagok és kemények. A farkaskörmöt el kell távolítani.

Farok: Általában teljesen csonkolt vagy farok nélkül születik. Csonkolt változat: teljesen csonkolt. Csonkolatlan változat: összmegjelenésében nem feltűnő. Mélyen tűzött. Soha nem hordható "feltekerve" vagy a hátvonal fölé emelve, nem lehet benne törés. Durva textúrájú szőrrel dúsan borított.

Járás: Hátulról nézve, járás közben medveszerűen gördülékeny. Ügetéskor erőlködéstől mentesen halad és erőteljes hátulsó lökőerőt mutat, a lábak a mozgás irányában mozognak. Vágtája igen ruganyos. Lassú mozgáskor némely kutya poroszkál. Mozgás közben a fej természetes, alacsonyabb helyzetet vehet fel.

Szőrzet: Dús, durva tapintású, nem egyenes, hanem bozontos és nem göndör. Az aljszőrzet vízhatlan. A fej, koponya és körben a mellső lábak szőrrel dúsan borítottak, a fülek mérsékelten. A hátulsó rész a test többi részénél több szőrrel fedett. A minőséget, a tapintást és a sűrűséget a kizárólagos hosszúságnál többre kell értékelni.

Szín: A szürke, a grizzle, a szürkésfehér vagy a kék minden árnyalata. A törzs és a hátsó rész egyszínű, fehér lábvégekkel vagy anélkül. Ezen a területen a fehér foltok ellenzettek. A fej, a nyak, az elülső rész és a has alatti rész fehér, jegyekkel vagy anélkül. A barna egyik árnyalata sem kívánatos.

Méret: Kanok minimum 61 cm (24 inch), szukák minimum 56 cm (22 inch). A típus és a szimmetria a legfontosabb, csupán a méret miatt nem szabad feláldozni.

Hibák: A standardban leírtaktól történő minden eltérés hibának minősül. Elbíráláskor minden hiba súlyának megfelelő nagysággal essen latba.

Megjegyzés: A kanoknak két, a herezacskóba teljesen leereszkedett herével kell rendelkezniük.